​O scurta istorie a canapelei din piele Chesterfield

​O scurta istorie a canapelei din piele Chesterfield

​O scurta istorie a canapelei din piele Chesterfield

07.09.2018
0
1622
Indiferent ca e vorba de un living, o receptie sau un birou, prezenta unei canapele din piele Chesterfield ofera o nota extrem de eleganta incaperii respective, creand un ambient atemporal, sobru si primitor totodata. Clasicul model Chesterfield a traversat cu succes secole si perioade diferite din istoria omenirii si a designului de interior, ramanand la fel de relevant si in zilele noastre. Chesterfield este un model de referinta atunci cand ne referim la canapele din piele

Desi initial canapeaua Chesterfield era o emblema a luxului si a opulentei, fiind accesibila doar celor bogati, in prezent acest model este un simbol al elegantei pe care si-o poate permite oricine. Popularitatea acestei canapele din piele se datoreaza designului clasic, care nu se demodeaza niciodata, rezistentei la uzura si durabilitatii in timp, precum si faptului ca acest model de canapea este de obicei foarte spatios. Citeste in continuare despre istoria si evolutia canapelei din piele Chesterfield, una dintre cele mai raspandite si apreciate piese de mobilier clasic, utilizate pentru numeroase amenajari!

De unde provine numele canapelei din piele Chesterfield?
Nu exista un consens in ceea ce priveste etimologia cuvantului „chesterfield”, dar ne putem da seama de provenienta denumirii acestei canapele analizand sensurile terminologiei sale. Spre exemplu, desi in America acest termen desemneaza un brand de tigari foarte cunoscut, in Canada „chesterfield” se traduce, simplu si la obiect, prin „sofa” sau „canapea”. Totusi, termenul a capatat teren cel mai mult in Europa si Australia, unde atunci cand spunem „chesterfield” ne gandim la acele canapele din piele cu butoni eleganti, utilizate pentru amenajarea clasica a unei locuinte cochete sau a unui birou impozant. Cu toate acestea, cea mai plauzibila varianta in ceea ce priveste originea denumirii acestui tip de canapea face referire la contele Phillip Stanhope din Chesterfield, care intre anii 1694 si 1773 a folosit pentru amenajarea interioarelor sale piese de mobilier similare. 

Cum aratau in trecut canapelele din piele Chesterfield?
Initial, in perioada victoriana, tapiteria acestei piese de mobilier atat de cunoscute in ziua de azi nu era din piele, ci din material textil. De asemenea, pentru structura si picioare era folosit lemnul de mahon, iar butonii decorativi, care acum sunt o emblema a stilului Chesterfield, pe atunci erau optionali. Procesul de fabricare dura chiar si pana la 100 de zile, fiind integral manual. In prezent exista inclusiv canapele extensibile in stil Chesterfield, cu structura solida construita din lemn masiv, PAL si otel, prevazute cu extensie confortabila pozitionata sub sezut. Astfel de canapele sunt realizate chiar si la noi in tara, iar procesul de fabricare actual este partial manual.

Momente cheie in aparitia si evolutia canapelei din piele Chesterfield
In perioada anilor ’20 si ’30, aceasta canapea era o marca a clasei superioare si un simbol al unei lumi sofisticate, inaccesibile maselor. La jumatatea secolului ale XX-lea, insa, stilul Chesterfield incepe sa fie reinterpretat in diferite feluri, fiind inclus in colectiile tuturor marilor producatori de mobilier si devenind astfel tot mai raspandit.

Scrie un comentariu